Wat is MS
MS en wat nu
Vormen van MS
Symptomen
Patientenervaringen
Prognose ziekteverloop
Feiten over MS
Expanded Disability Status Scale (EDSS)
Hoe heb ik MS gekregen
Vermoeidheid bij MS
Vragen voor de dokter
Angst- en somberheidsschaal
Behandelen van MS
Brochures Nationaal MS Fonds
Brochures MS-anders
MS en kinderen
Omgaan met MS
Lekker leven
Lekker bewegen
Lekker eten
Links
Woordenboek

Multiple sclerose symptomen

MS kan heel veel verschillende klachten met zich meebrengen. Deze worden hierna beschreven. De lijst is lang, maar schrik hier niet van. Niet alle klachten komen bij iedereen voor! Welke klachten zullen optreden is niet te voorspellen en verschilt van persoon tot persoon. In ieder geval is het zo, dat u maar met een deel van deze klachten te maken zult krijgen.

 • Oogklachten. Door ontsteking van de oogzenuw kunnen één of beide ogen achteruit gaan. Meestal verdwijnen deze klachten op den duur helemaal of gedeeltelijk. Ook dubbelzien kan voorkomen.
 • Moeheid. Moeheid bij MS is erger dan bij veel andere aandoeningen en gaat minder snel over. Moeheid bij MS kan een langdurige, hinderlijke klacht zijn.
 • Klachten bij het plassen. Vaak begint het ermee dat mensen hun urine niet kunnen ophouden: zodra ze aandrang voelen, moeten ze ook plassen. Ook blaasontstekingen komen vaker voor.
 • Pijn. Het gaat meestal om kortdurende aanvallen van pijn, bijvoorbeeld aangezichtspijn. Soms gaat het om langdurige pijn, bijvoorbeeld een branderig gevoel in armen of benen, of pijn laag in de rug.
 • Klachten van de spieren. Het kan gaan om zwakte van de spieren of om stijve spieren (spasticiteit).
 • Stoornissen van het gevoel. Dit zijn bijvoorbeeld een doof gevoel of juist prikkelingen in delen van het lichaam.
 • Stuurloosheid. Bijvoorbeeld: moeilijker fijne bewegingen uitvoeren (schrijven, knopen dichtmaken) of moeilijkheden met lopen of praten.
 • Stoelgang. Het kan gaan om verstopping of juist diarree.
 • Seksuele stoornissen, zoals erectiestoornissen (impotentie) bij mannen.

Deze informatie is afkomstig uit het Zorgboek MS van Stichting September, uitgave 2009. U kunt meer lezen over dit onderwerp op de website van de MSVN. Het Zorgboek MS is te koop bij uw apotheek.  
 

Lees meer over klachten bij MS:

Brochures van het Nationaal MS Fonds    

Voor veel van de genoemde klachten zijn er diverse brochures beschikbaar waar u veel tips vindt om te gaan met deze klachten MS. 

 

 

Vermoeidheid komt bij MS vrij vaak voor. De vermoeidheidsklachten zijn onvoorspelbaar en soms moeilijk uit te leggen aan anderen. Bepaalde leefregels kunnen helpen.

 

 

De MFIS beschrijft in welke mate vermoeidheid het leven van een persoon beïnvloed. Bij een chronische ziekte als MS, kan vermoeidheid vaker en met meer impact voorkomen dan gebruikelijk.

 

HADS (angst- en somberheidsschaal)

HADS staat voor Hospital Anxiety and Deprssion Subscale (angst- en somberheidsschaal). Het is bekend dat emoties bij de meeste ziektes een belangrijke rol kunnen spelen. Deze test dient als hulpmiddel om te weten te komen hoe u zich voelt.

 

 

 De diagnose kan worden gesteld op basis van:

 • Twee of meer aanvallen of schubs
 • MRI-scan
 • Onderzoek van ruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof / liquor cerebrospinalis) en een onderzoek dat ‘evoked potentials’ heet en waarbij met behulp van elektroden op de hoofdhuid op pijnloze wijze de reactietijd van de hersenen op visuele, geluids- en zintuiglijke prikkels wordt geregistreerd.

Bij het onderzoek wordt ook gekeken in hoeverre de patiënt in staat is zelfstandig te eten, zich aan te kleden en naar de wc te gaan, en in hoeverre hij of zij kan lopen met of zonder hulpmiddel. Op deze wijze kan de hulpverlener vaststellen of de ziekte stabiel is of verergert.

Symptomen kunnen voorkomen in allerlei combinaties en de mate kan variëren van licht tot ernstig.

 

 Vormen van MS  Patiëntenervaringen

 

Poll
Hoe vaak bezoekt u deze website?
Antwoord versturen  Resultaten bekijken
De resultaten worden gebruikt om de website aan uw wensen te laten voldoen.