Laatste nieuwsberichten
Mindfulness is aandachtstraining waarbij je op een vriendelijke manier contact maakt met wat zich in het hier en nu afspeelt. “Die aandacht helpt je om het verschil te zien tussen wat er echt gebeurt in je lijf of in je gedachten en wat je er vervolgens mee doet”, zegt mindfulnesstrainer Ronald de Caluwé. Wat kan mindfulness betekenen voor mensen met MS?
Lees meer
Op de MS-poli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt Laura van der Velde inmiddels al tien jaar als MS-verpleegkundige. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gecertificeerd door de Samenwerking Topklinische Ziekenhuizen (STZ) vanwege topklinische patiëntenzorg, deelname aan wetenschappelijk onderzoek, behandeling van een groot aantal extra mensen met MS uit de regio en het verrichten van scholing. Interview uit Care4Contact, november 2017.
Lees meer
Op 30 mei is het Wereld MS Dag. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor multiple sclerose (MS). Ieder jaar staat een thema centraal waarop de activiteiten zich richten. Het thema van MS Vereniging Nederland voor 2018 is ‘MS en (vrijwilligers)werk’.
Lees meer
De GeluksWijzer is een combinatie van een zelf-helpwebsite en een follow-uponderzoek naar het effect van levenskeuzen op geluk. Naast inzicht in je eigen geluk is het ook mogelijk om jezelf te vergelijken met mensen in dezelfde situatie, bijvoorbeeld met een chronische aandoening. Socioloog prof. dr. Ruut Veenhoven, emeritus hoogleraar Sociale condities voor menselijk geluk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bijzonder hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika, legt uit hoe de ...
Lees meer
Een jaar geleden is bij Carolien (43) de diagnose MS gesteld. Haar man Sean is actief op zoek gegaan naar informatie over MS en manieren waarop je zo gezond mogelijk kunt leven. Zij hebben veel gehad aan het boek en de adviezen daarin van professor Jelinek, en hebben beiden hun leefstijl aangepast. “Een gezonde leefstijl is goed voor iedereen, dus ik doe hetzelfde als Carolien”, zegt Sean. Interview uit Care4Contact, augustus 2017.
Lees meer
Kelly Gerritsen (36) is militair in hart en nieren. In 2010, nadat zij terugkeerde van haar uitzending naar Afghanistan, werd bij haar de diagnose MS gesteld. “Als militair ben je actief, ondernemend en sportief. Dit stond haaks op het beeld dat ik toen van mensen met MS had. Maar MS betekent niet per definitie dat je niets meer kan. Ik kijk nu bijvoorbeeld naar de mogelijkheden van herintreden bij Defensie.” Interview uit Care4Contact, augustus 2017.
Lees meer
Al langere tijd wordt gekeken naar mogelijke diëten die de klachten van mensen met MS kunnen verminderen. Duidelijk is dat er geen specifiek dieet of bepaalde voedingsmiddelen zijn die MS kunnen beïnvloeden. Wel hebben mensen met MS soms ontdekt wat specifiek voor hen lijkt te helpen. Reden voor het Nationaal MS Fonds om hier nader onderzoek naar te doen. Artikel uit Care4Contact, augustus 2017. In samenwerking met Marco Heering van het Nationaal MS Fonds.
Lees meer
In het Erasmus MC Sophia in Rotterdam is het enige kinder-MS-centrum in Nederland. Per jaar wordt bij 10 tot 15 kinderen de diagnose MS gesteld, meestal in de leeftijd rond de pubertijd. Sarita van den Berg, zou niet anders willen dan met deze kinderen werken. “Kinderen gaan heel anders om met problemen en ziek zijn dan volwassenen. Ze zijn veel flexibeler. En bij kinderen met MS behandel je niet alleen hen, maar het hele gezin.” Interview uit Care4Contact, augustus 2017.
Lees meer
Pagina 1 van 5 FirstPrevious [1]

Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?