Laatste nieuwsberichten
06apr

“Probeer elke situatie om te draaien in iets positiefs”

Toen de eerste vermoedens van MS ontstonden, stak Kelly nog de kop in het zand, totdat zij op uitzending was en een behoorlijke terugval kreeg met aangezichtspijn en verlammingsverschijnselen in het gezicht. “Uiteindelijk moest ik eerder terug naar Nederland, omdat ik niet optimaal meer kon functioneren. Toen is het een hele periode echt slecht gegaan met mij. Ik had het gevoel een mokerslag te hebben gekregen. Allerlei doemscenario’s schoten voorbij: aangepast wonen, hulpmiddelen, een rolstoel.”

Positieve wending

Vlak na haar tweede zwangerschap, toen bleek dat haar zoontje meningitis had, kreeg ze een behoorlijke schub met uitval aan haar rechterbeen waardoor ze nauwelijks meer kon lopen. Ze kreeg zelfmedelijden en dacht ‘waarom overkomt mij dit toch allemaal?’ Een paar maanden later ging ze naar het Militair Revalidatiecentrum in Doorn. “Daar heb ik echt een schop onder mijn kont gekregen en zeiden ze: ‘nu moet je echt gaan aanpakken en je optimisme en positivisme weer een duw in de goede richting geven. We kennen je niet zoals we je nu zien.’ Dat is voor mij het moment geweest waarop ik durfde te kijken naar andere mogelijkheden in mijn nabije toekomst. Ik ben weer gaan sporten en zo is het positieve balletje gaan rollen.” Kelly is nu in staat om situaties om te draaien in iets positiefs. In kijken naar wat ze kan in plaats van naar de problemen. “Je ontneemt jezelf anders zo veel kwaliteit van leven, en dat is zonde. Ik heb in een rolstoel gezeten omdat ik niet meer kon lopen. Ik zeg niet dat iedereen met MS daar weer uit kan komen, maar ik ben ervan overtuigd dat instelling en hoe je dingen aanpakt daar wel aan bijdragen. En goed voor jezelf willen zorgen, de energie en effort erin willen steken om het verschil te ervaren in wat het kan opleveren. Uit je comfortzone durven te stappen. Ga maar eens iets doen wat je nog nooit hebt gedaan. Het is wel fijn als iemand jou daarbij kan begeleiden, ondersteunen en je een zet in de juiste richting geeft.”

chec_image

Kelly is militair in hart en nieren. 

Grenzen

Door de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor (oud-)militairen met een fysieke of mentale handicap, is Kelly in aanraking gekomen met mensen die met een zelfde soort situatie hebben leren omgaan. In mei 2016 speelde zij tijdens de Invictus Games in het Nederlandse zitvolleybalteam, waar zij nog steeds regelmatig mee traint. “Ik heb ook wel momenten dat ik wil schelden, dat ik boos of gefrustreerd ben, omdat ik last heb van een zenuwprikkeling of omdat ik zo moe ben, terwijl ik net 12 uur heb geslapen. Als ik dan een training heb staan van 2,5 uur, kan ik kiezen uit twee kwaden: ik ga niet en blijf moe, of ik ga wel, wordt nog vermoeider, maar heb wel weer nieuwe energie gekregen om nog twee of drie dagen verder op te kunnen teren.” 

Zonder vooraf goed te kunnen trainen voor het roeien tijdens de Invictus Games vanwege een enkeloperatie pakte Kelly daar brons. Voor haar een mooi voorbeeld van niet denken dat het toch niet lukt, maar gewoon doen. “Dat was een memorabel moment waarop bleek dat ik meer kan dan ik zelf denk.” Vanwege haar fanatisme en motivatie kan Kelly nog weleens over haar fysieke grenzen heen gaan. Als zij piekspanning ervaart in haar zenuwstelsel door inspanning, verdwijnt het gevoel in haar rechterbeen en de controle over haar spieren; soms een paar uur, maar soms ook een paar dagen of weken. Volgens haar neuroloog heeft dit geen effect op de grootte van de hersenlaesies. “Dus dat hopen we dan maar”, aldus Kelly.

Herintreden

Kelly is op dit moment bezig te inventariseren wat haar mogelijkheden zijn voor herintreding bij Defensie. “Ik ben van mening dat je niet per definitie dienstongeschikt bent omdat je MS hebt. Ik ben prima inzetbaar, ik kan alles doen, ik ben hartstikke fit. Ik ben nooit een gevaar geweest voor mezelf of voor anderen, omdat ik me altijd bewust ben geweest van wat ik kan doen en wat mijn handelen voor effect zou hebben. Ik heb geen blijvend letsel op dit moment. Het enige dat mij echt parten speelt is de vermoeidheid. Alle andere lichamelijke kwalen, zoals tintelingen aan de onderkant van mijn benen en billen, en af en toe uitval van mijn rechterbeen, daar heb alleen ik last van, verder merkt of ervaart niemand dat. Ik kan zeker mijn steentje bijdragen aan de organisatie en ik denk ook dat de organisatie nog heel wat moois voor mij in petto kan hebben.” Ze zou graag aan de slag willen als werver voor nieuwe collega’s, maar ze wil ook graag nog eens op missie of een buitenlandplaatsing meemaken. “De touwtjes van jouw leven liggen in jouw handen en niet in die van iemand anders. Daar ligt de sleutel van kwaliteit van leven.”  

De Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games. 


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?