Starten met de MS-Behandeling

Patiënten met MS (die daarvoor in aanmerking komen) moeten zo vroeg mogelijk worden behandeld. De aanvallen van MS beschadigen je zenuwen. Deze zenuwbeschadigingen kunnen al tijdens de eerste fases van de ziekte beperkingen veroorzaken: stoornissen waardoor je niet goed meer kunt bewegen.

Topje van de ijsberg
Belangrijk om te weten is dat schade aan het zenuwstelsel door MS niet altijd meteen voelbare of zichtbare klachten geeft. Je hersenen zijn namelijk in staat om in het begin zenuwletsel te compenseren door over te schakelen naar alternatieve zenuwbanen die dezelfde functie kunnen uitoefenen. Dit verklaart waarom er in een beginstadium van MS soms geen symptomen zijn, terwijl in de hersenen toch al MS-letsel aanwezig is.

Zichtbare tekenen van MS zijn in het begin dus maar het topje van de ijsberg. Door middel van MRI-scans kan zenuwletsel in de hersenen of in het ruggenmerg worden waargenomen, zonder dat die voor de patiënt of de arts zelf zichtbaar zijn.

Beschadiging en functieverlies
Zodra de diagnose MS wordt gesteld, is het belangrijk meteen een de juiste behandeling op te starten, om het gevaar op aanvallen te verminderen. Het kan namelijk zo zijn dat je na een aanval niet helemaal herstelt en dus niet meer kunt functioneren zoals ervoor.

Het is overigens niet alleen belangrijk om de behandeling zo vroeg mogelijk te beginnen: het is ook belangrijk om de behandeling heel precies te volgen, zodat je het goede effect van de vroege start behoudt.

Bron: Foundation Charcot Stichting, pagina: ‘Behandeling van MS: beter vroeg dan laat?’ Dit medisch rapport is via deze link te lezen.


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?