Therapietrouw

MS is een chronische ziekte. De behandeling is dus ook chronisch. Dat betekent dat je zo therapietrouw mogelijk moet zijn. Daarmee bedoelen we dat je de medicatie in de juiste dosering en frequentie gebruikt.

Juist doorgaan als klachten afnemen
Als je een periode minder last hebt van je MS krijg je misschien de neiging om te stoppen met de behandeling. Niet doen, want: een afname van de terugvallen betekent niet dat therapie niet meer nodig is, het kan juist een bevestiging zijn dat de behandeling werkt!

De medicijnen die het immuunsysteem in goede banen leiden (reguleren) of remmen (moduleren), hebben tijd nodig om te werken. Gebruik de medicijnen dus zoals de neuroloog je voorschrijft. Dan heb je minder risico op aanvallen, complicaties of ziekenhuisopnames. Als je stopt met de behandeling ga je sneller achteruit. De nadelige effecten zijn vaak niet direct te merken, maar pas na een langere periode.

Medicijnen op vakantie
In de bijsluiterteksten van je MS-medicatie staat dat je deze altijd op vaste tijden moet nemen. Dus ook tijdens je vakantie. Sommige MS-middelen moeten gekoeld vervoerd en bewaard worden, wat op vakantie lastig kan zijn. Vaak zijn er koeltasjes, die speciaal ontwikkeld zijn voor het vervoeren en koel houden van medicijnen. Als je je ergens zorgen over maakt of als je problemen ervaart bij het gebruik van de medicatie kun je altijd contact opnemen met je neuroloog of MS verpleegkundige.

Wellicht ook interessant voor je om te lezen:


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?