Handige tips: MS op internet

Wanneer je via een zoekmachine op internet zoekt op ‘MS’ krijg je ongeveer 1,5 tot 2 miljard resultaten. De resultaten zijn terug te brengen tot ruim 2 miljoen resultaten bij de zoekterm ‘Wat is MS’ en bijna 1 miljoen resultaten bij ‘Behandeling MS’. Maar dat is nog steeds heel veel informatie. Op internet kan iedereen publiceren voor een wereldwijd publiek. Hoe betrouwbaar en actueel is die informatie? 

Informatie is doorgaans betrouwbaarder wanneer het afkomstig is van een grotere organisatie. Probeer op de site te achterhalen wie of welke organisatie de informatie heeft geplaatst en waarom. Je kunt hiervoor kijken naar bijvoorbeeld ‘Over ons’, ‘Contact’ of ergens onder- of bovenaan de homepagina. Informatie die van niemand is, is niet zonder meer te vertrouwen. Kijk of er een publicatiedatum bij de informatie staat om te zien hoe actueel het is. Ook is het goed om te onderzoeken of meerdere sites dezelfde feiten vermelden en of er wordt verwezen naar boeken, kranten en andere organisaties.

Gezondheid
De meningen over ‘gezondheid’ zijn nogal verdeeld. Als je op het internet zoekt, kom je veel tegenstrijdige informatie tegen. Over het algemeen worden gezondheidsadviezen die gebaseerd zijn op wetenschappelijke consensus als het meest betrouwbaar gezien. Wetenschappelijke consensus betekent dat de meerderheid van de internationale, gespecialiseerde wetenschappers het met elkaar eens is over de interpretatie van al het beschikbare onderzoek. Websites van overheidsinstanties en officiële gezondheidsinstanties zijn over het algemeen onafhankelijk en betrouwbaar. Tekenen van betrouwbaarheid zijn als er een wetenschappelijke adviesraad achter staat en de instantie onafhankelijk is, dit kun je terugvinden op de pagina ‘Over ons’.

Tips bij het zoeken van medische informatie op internet
Het kan lastig zijn om in te schatten hoe betrouwbaar de gevonden informatie op internet is. 

Enkele tips bij het zoeken: 

  Voorbeelden van betrouwbare algemene medische websites: 

  • Thuisarts.nl: informatie gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen
  • Apotheek.nl: informatie van de apothekersvereniging over ziekten en medicijnen 
  • Kiesbeter.nl: overheidssite met keuze-informatie en informatie over aandoeningen 

  Zie voor voorbeelden van betrouwbare websites van patientenorganisaties de webpagina Patiëntorganisaties.

  Blijf kritisch
  Natuurlijk is deze lijst verre van compleet. Het belangrijkste is dat je altijd kritisch met informatie om moet gaan. Dit geldt voor artikelen uit kranten, maar zeker ook voor artikelen op het internet. Denk bijvoorbeeld aan leesverslagen. Deze worden nauwelijks gecontroleerd op waarheid. Iedereen is vrij om te publiceren. Houd dit dus in je achterhoofd als je op zoek gaat naar informatie. Mocht je na het lezen van alle informatie nog vragen hebben, stel deze dan aan je arts of verpleegkundige.

  Wellicht ook interessant voor je om te lezen:


  Vragen aan de dokter

  Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
  Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

  Stel je vraag