Leven met MS

Multiple sclerose is een moeilijk te controleren, onvoorspelbare en chronische ziekte. Mede daarom is MS moeilijk in te passen in je dagelijks leven.

Toch kun je leren omgaan met MS. Alle mensen blijken zich aan te kunnen aanpassen aan wat er in hun leven gebeurt. Dat hoef je overigens niet alleen te doen. Zoek hulp. Bij de neuroloog en de verpleegkundige uiteraard. Maar ook open over de ziekte praten met bijvoorbeeld familie, bekenden of lotgenoten kan je steun bieden

De wisselende symptomen maken het lastig om een overzicht te geven over wat je precies kunt verwachten als je MS hebt. En dus is vooruitkijken en plannen maken voor de langere termijn moeilijk. Lastig, want de diagnose MS wordt het vaakst gesteld tussen de 20 en 40 jaar oud, als je nog een heel leven voor je hebt. En dubbel lastig als je man bent, want MS komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen, maar wordt bij mannen over het algemeen sneller ernstiger.

Lichamelijke en psychische uitdagingen
Als je MS hebt, word je met lichamelijke en psychische uitdagingen geconfronteerd. Maar met de juiste kennis en hulp kun je deze uitdagingen aan.Wij behandelen op deze website de belangrijkste uitdagingen rond MS. Niet alles zal voor jou relevant zijn en niet alles is op hetzelfde moment relevant. Weet dat hier een overzicht is waar je altijd terecht kan voor informatie. Op deze website geven we onder andere informatie over:


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?