Andere lichamelijke activiteiten

Fysiotherapie wordt vaak aanbevolen voor mensen met MS voor het vergroten van de beweeglijkheid. Fysiotherapeuten hebben een belangrijke inbreng bij de interdisciplinaire behandeling van MS. Ook spelen fysiotherapeuten een rol bij het beoordelen van de noodzaak van een rolstoel en braces.

Veel mensen met MS houden zich bezig met activiteiten of behandelingen die ‘alternatief’ worden beschouwd. Deze behandelmethoden kunnen heel heilzaam en effectief voor je MS zijn. Een aantal van deze behandelmethoden bespreken we hieronder. Er is echter weinig onderzoek verricht naar de werkzaamheid van deze alternatieve lichamelijke activiteiten.. Dus let op, de werking van deze oefeningen is niet wetenschappelijk bewezen.

Yoga
Yoga komt in vele vormen en is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Er zijn zelfs speciale yogaprogramma’s voor mensen met MS.
Bij yoga gaat het om een combinatie van beweging, houding en ademhaling. Yoga wordt op verschillende niveaus van intensiteit en moeilijkheid beoefend. Het kan behulpzaam zijn bij verminderen van stress, vergroten van de soepelheid en kracht, en pijn als gevolg van houdingsafwijkingen verlichten. Mensen die aan yoga doen, vertellen dat ze in velerlei lichamelijke en geestelijke opzichten voordelen ervaren. Er zijn echter nooit gecontroleerde onderzoeken gedaan bij MS.

Pilates
Pilates is al jaren een populaire vorm van lichamelijke activiteit. Pilates bestaat uit specifieke lichaamsbewegingen, waarbij de deelnemer zich concentreert op de gebruikte spieren. Dit leidt vaak tot extra kracht en soepelheid. Er zijn zeker mensen met MS die baat hebben bij pilates. Probeer het dus gerust uit. Doe dat wel onder begeleiding van een daartoe opgeleide instructeur.

Tai Chi
Ook Tai Chi is populair. Het bestaat uit langzame, ritmische bewegingen van het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat tai chi de kracht en de soepelheid doet toenemen, en mogelijk verbetert ook de moeheid. Tai chi wordt vaak beoefend in groepsverband, waardoor het ook een belangrijk sociaal aspect heeft. Voor veel mensen met MS verbetert door tai chi het evenwicht, de beweeglijkheid en de stijfheid. Het kan dan ook een zinvolle activiteit zijn voor mensen met MS, maar instructies van een trainer of leraar die ervaring heeft met mensen met beperkingen is wel noodzakelijk.

Hippotherapie
Hippotherapie en therapeutisch paardrijden zijn activiteiten die vaak worden gecombineerd met fysiotherapie. Hippotherapie en therapeutisch paardrijden waren vooral populair bij kinderen met bepaalde aandoeningen, maar worden nu ook in toenemende mate beoefend door volwassenen met neurologische afwijkingen, zoals MS. Hippotherapie zou het evenwicht bevorderen, en goed zijn bij spasticiteit en andere bewegingsstoornissen. Mensen met MS zeggen lichamelijk en psychisch veel profijt te hebben van hippotherapie en therapeutisch paardrijden. De meeste onderzoeken zijn gedaan met spastische kinderen, maar veel van de gunstige effecten zullen ook bij MS optreden.

Feldenkrais
Feldenkrais is een techniek die gebruikmaakt van bewustzijn door beweging (BDB) als methode om nieuwe bewegingspatronen aan te leren. Met deze technieken kan de functionele beweeglijkheid worden verbeterd, evenals het evenwicht en het vertrouwen het evenwicht te kunnen bewaren. De techniek kan individueel worden beoefend of in groepsverband. Uit onderzoek blijkt dat mensen met MS er een beter evenwichtsgevoel door ontwikkelen, meer vertrouwen krijgen en een betere houding aannemen. Deze activiteiten kunnen alleen of in een groep worden beoefend.

 


 


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?