MS en het gezin

Omgaan met MS binnen het gezin
Met de diagnose MS verandert er mogelijk veel in jouw dagelijks leven, maar ook in dat van mensen om je heen. Denk hierbij aan je (eventuele) partner en/of kinderen of andere mensen die dichtbij je staan.

MS & je kinderen
MS heeft op jou als vader of moeder effect, maar ook op je kinderen. Door de mogelijke extra vermoeidheid heb je misschien minder energie voor leuke dingen of helpen op school. Sommige ouders met MS voelen zich daardoor (onterecht) schuldig. Probeer eraan te denken dat het gaat om wat je met het gezin doet, en niet om hoe lang of hoe vaak je dit doet.

Ook kan het moeilijk zijn om aan je kinderen uit te leggen wat MS precies is. Voor kinderen zijn er verschillende boekjes, die op begrijpelijke wijze uitleggen hoe MS werkt. Aan tieners kun je al wat meer informatie geven over de ziekte, bijvoorbeeld door zenuwen te vergelijken met stroomdraadjes die door je lichaam lopen.

Pubers kunnen meer moeite hebben met je ziektebeeld, omdat ze sneller gefrustreerd raken over de dingen die je niet kan.
Probeer je hier niet te veel van aan te trekken; het hoort bij de leeftijd. Luister naar je kinderen en praat met elkaar over de situatie.

MSkidsweb.nl heeft een spreekbeurtboekje: Multiple Sclerosis Zo Zit Dat! ontwikkeld om kinderen zo goed mogelijk te informeren over MS. Je kunt dit boekje gratis aanvragen


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?