Kinderen met MS

MS bij kinderen komt gelukkig niet heel vaak voor. Artsen kunnen er steeds beter achter komen of een kind MS heeft. Maar de diagnose MS bij kinderen stellen is lastiger dan bij volwassenen. In kinderen komen namelijk aandoeningen voor waarvan de symptomen vergelijkbaar zijn met die van MS.

Bijna alle kinderen met MS hebben aan het begin van de ziekte last van uitvalsverschijnselen. Ook vallen ze sneller dan volwassenen terug.
Gelukkig worden kinderen ook weer sneller beter na een aanval.

Net als volwassenen kunnen kinderen met MS veel last hebben van vermoeidheid. Dit kan invloed hebben op hun emotionele gesteldheid, ontwikkeling en schoolprestaties. Daarom is het heel belangrijk dat ouders de klachten van hun kind goed in de gaten houden en duidelijke afspraken maken met school.

Voor volwassenen bestaan er veel verschillende therapieën die je kunt volgen om te voorkomen dat je terugvalt. Voor kinderen zijn deze therapieën er vaak nog niet, omdat MS bij kinderen zo weinig voorkomt, dat er maar weinig onderzoek naar is gedaan. Daardoor is de kans groot dat artsen verschillende medicijnen op een kind met MS uit moeten testen, voor ze een methode vinden die helpt.. 

Begeleiding van iedereen in het gezin – dus niet alleen je kind zelf, maar ook de ouders of verzorgers – is heel belangrijk om je kind de zorg te bieden die het nodig heeft. Wees niet bang om hulp te vragen, bijvoorbeeld bij artsen en specialisten, maar ook bij familieleden. Ook kun je steun zoeken bij een psycholoog. Die kan je helpen met het dragen van de zorg voor een kind met MS.

Het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam (Erasmus MC) heeft een website gemaakt voor kinderen met MS en hun ouders.
Deze website is de digitale versie van het Nationaal Kinder MS Centrum van het Erasmus MS-Sophia kinderziekenhuis en te vinden via deze link.
Op de site kun je informatie, filmpjes en verhalen vinden over, door en voor kinderen met MS. 

Op MSkidsweb.nl is ook meer informatie te vinden over kinderen met MS. Via de website van het Nationaal MS fonds is voor meer informatie over kinderen met MS de gratis brochures Kinderen met MS te bestellen. 

Bronnen: De website van MS Trust, pagina ‘Childhood MS’,en de website van MedScape, pagina ‘Pediatric Multiple Sclerosis’ , beiden geraadpleegd in 2017

Wellicht ook interessant voor je om te lezen:


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?