MS en kinderwens

MS hoeft het krijgen van kinderen niet in de weg te staan. MS heeft bijvoorbeeld geen invloed op de vruchtbaarheid of de kans om zwanger te worden. Toch zijn er voor aanstaande ouders met MS wel zaken om mee rekening te houden.

Belangrijk voor (aanstaande) jonge moeders met MS:

  • Als je een kinderwens en MS hebt is handig om een stabiele periode af te wachten voor je probeert zwanger te worden.
  • Tijdens de zwangerschap rapporteren veel vrouwen minder terugvallen, maar in de periode erna (zeker de eerste drie maanden) juist meer. Zorg dus vooraf al voor veel hulp na de bevalling.
  • Als je een kinderwens hebt en medicatie gebruikt voor je MS, overleg je plannen over zwangerschap en borstvoeding dan met de neuroloog. Bij sommige medicatie is het nodig om tijdelijk te stoppen. Overleg dit dus met je arts of verpleegkundige.

Belangrijk voor jonge ouders met MS:

  • Denk na over het aanwijzen en inrichten van de babykamer. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om de babykamer beneden te hebben, dichtbij, zodat je niet steeds de trap op hoeft. En een lekkere stoel om rust te nemen tijdens het verzorgen van je baby.
  • In elk gezin waar een kind geboren wordt, zeker als dit het eerste kind is, komt de relatie onder druk te staan. Alles is vreemd, nieuw, druk en vermoeiend. Voor een ouder met MS heeft dit nog meer impact dan normaal. Neem dus regelmatig tijd voor jezelf en voor elkaar. Dan is het drukke leven beter vol te houden en kan je er meer van genieten.
  • Je hebt met MS meer ondersteuning nodig. Inventariseer met je omgeving wat zij voor je willen en kunnen betekenen. Plan bijvoorbeeld in dat de baby één dag in de week of om de week door iemand anders opgevangen wordt. Een vaste dag werkt vaak goed, want dan kan iedereen er rekening mee houden. Als je je wel goed voelt en je kind gaat toch op een vaste dag naar een oppas/gastgezin, kun je zelf toch de nodige rust nemen.

 

Wellicht ook interessant voor je om te lezen:


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?