MS en seksualiteit

MS-klachten kunnen seks moeilijker maken, maar daar zijn gelukkig oplossingen voor. Door bewuster met seks om te gaan en andere tijdstippen, houdingen, manieren en misschien hulpmiddelen uit te proberen, kun je toch een plezierig seksleven hebben.

Je kan door MS minder zin krijgen om te vrijen, bijvoorbeeld omdat je te moe bent voor seks. Sommige delen van de huid kunnen ongevoelig zijn, of juist pijnlijk bij lichte aanraking. Hierdoor is strelen niet meer prettig. Zwakke of juist stijve spieren (waardoor de knieën steeds gebogen zijn) kunnen bepaalde houdingen onmogelijk maken. Een katheter kan bij seks onhandig zijn. Ten slotte is er soms minder controle over de blaas of de darmen, waardoor iemand de urine of ontlasting kan laten lopen (incontinentie).

Klachten bij mannen
Het komt vrij vaak voor dat mannen met MS moeite hebben om een stijve penis (erectie) te krijgen of te houden. Soms lukt dit helemaal niet,
of soms blijft de penis half stijf. Ook kunnen er problemen zijn met klaarkomen (orgasme). Het lukt niet of slechts met moeite en het kan een minder lekker gevoel geven (soms zelfs een vervelend gevoel). Ook kunnen er problemen zijn met de zaadlozingen. 

Klachten bij vrouwen
Vrouwen kunnen een droge vagina hebben. Ook kunnen zij moeite hebben met klaarkomen, doordat de vagina en de kittelaar (clitoris) minder gevoelig zijn. Soms is die echter juist overgevoelig en pijnlijk. Vrouwen kunnen last hebben van slappe spieren onder in hun bekken, of juist van stijve spieren, waardoor hun benen tegen elkaar gedrukt worden. Sommige vrouwen kunnen na de gemeenschap blaasklachten of het gevoel van een beginnende blaasontsteking krijgen.

Adviezen bij mannen en vrouwen
Als je te moe bent om te vrijen, kies dan een moment van de dag waarop je meer energie hebt, bijvoorbeeld als je wakker wordt. Je kunt ook van tevoren rusten. Je moet seks dan wel van tevoren afspreken. Daardoor lijkt het minder spontaan, maar eigenlijk is het enige wat je dan doet er meer aandacht aan besteden dan vroeger. Sommige houdingen kunnen minder vermoeiend zijn: mannen kunnen bijvoorbeeld tijdens de seks onder liggen. Andere houdingen kunnen helpen wanneer je last hebt van slappe spieren. Probeer wat voor jou het beste werkt.

Vertel de ander waar hij of zij rekening mee moet houden, bijvoorbeeld bij ongevoeligheid of pijn van de huid. Zeg het altijd wanneer je pijn hebt. Als je dit niet vertelt om het vrijen niet te verstoren, is het voor jezelf meestal niet meer fijn. Je kunt proberen te zoeken naar andere delen van je lichaam die prettig en opwindend zijn om aan te raken. Dit worden ook wel ‘erogene zones’ genoemd. Na enige oefening blijkt dat heel goed te kunnen en zelfs een gevoel van klaarkomen op te leveren.

Als je knieën steeds gebogen zijn door gespannen spieren, kun je bijvoorbeeld met opgetrokken knieën op je rug of op je zij gaan liggen.
Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Als je urine of ontlasting laat lopen, of als je hier bang voor bent, kan je voor het vrijen naar de wc gaan. Je kunt ook een douche of bad nemen; dan weet je zeker dat je geen onprettige geur hebt. Als je met z’n tweeën in bad gaat, kan dat zelfs een leuk begin zijn van de vrijpartij!

Als je een katheter hebt, kan je het volgende proberen.Vrouwen kunnen de katheter afdoen (je moet dan wel weten hoe deze weer goed ingebracht kan worden) of de katheter met een pleister op de buik of de lies vastplakken. Mannen moeten in overleg met de arts bepalen of en wanneer de katheter af mag. Ook kan de katheter naar achteren worden geklapt (langs de bovenkant van de penis).  Dan kan er een condoom overheen worden gedragen. 

Deze informatie is afkomstig uit het Digitale Zorgboek MS van Stichting September, uitgave 2016. Je kunt meer over dit onderwerp lezen op de website van de MSVN. Via de website van het Nationaal MS fonds is voor meer informatie over MS en seksualiteit de gratis brochure MS en Seksualiteit  te bestellen. Het Zorgboek MS is te koop bij de apotheek.

Wellicht ook interessant voor je om te lezen:


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?