Maag-darmklachten

Veel mensen met MS krijgen last van maag-darmklachten. Dat betekent, dat het spijsverteringskanaal (een soort buis die loopt van de mond tot de anus) eten en drinken niet meer helemaal goed verwerkt. Dit kan komen doordat de zenuwen bij mensen met MS verstoord zijn, doordat zij minder beweging hebben, medicijnen gebruiken en/of niet genoeg of gezond eten. Hierdoor kun je last krijgen van verstopping van de darmen (‘obstipatie’), winderigheid (‘gasvorming’) of dunne ontlasting (diarree).

Veel vezels eten en water drinken is goed voor je darmen. Vezels zitten in groente, fruit, volkorenproducten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst, peulvruchten, zaden en noten. Ook kun je meer vezels eten door bijvoorbeeld zemelen door je yoghurt te doen. Klik op deze link voor een uitgebreide uitleg over voedingsvezels op de website van het Voedingscentrum. Om de vezels goed te laten werken moet je genoeg drinken, zeker 1,5 tot 2 liter per dag. Water of thee zijn het beste voor je. Probeer niet te veel koffie en frisdrank te drinken. Deze irriteren je spijsverteringskanaal, doordat er prik en cafeïne in zit.

Ook kun je probiotica gaan gebruiken om je darmen beter te laten werken. In je darmen leven miljarden soorten bacteriën. Normaal gesproken zijn die met elkaar in evenwicht, maar als je ziek bent, raakt dat evenwicht verstoord. Probiotica zijn goede bacteriën, die je bij je eten kunt nemen om de bacteriën in je darmen weer in balans te brengen. Ook zorgen ze ervoor dat slechte bacteriën minder snel groeien. Probiotica zit in sommig eten, maar kun je ook in pilvorm of als poeder kopen.

Andere tips bij darmproblemen zijn:

  • Ontbijt altijd goed, zodat je spijsvertering op gang komt.
  • Als je naar de wc moet, houd het dan niet op, maar ga meteen.
  • Beweeg genoeg.


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?