Slikklachten

Het kan dat je door MS moeite met slikken hebt of je vaker verslikt. Hierdoor wordt eten moeilijker en minder gezellig of lekker, waardoor je misschien minder zin hebt om te eten en afvalt. Om hier hulp bij te krijgen, kun je naar een logopedist of diëtist gaan. Op deze pagina staan een paar tips om met slikklachten om te gaan.

Verslikken kun je voorkomen door niet tegelijk te drinken en te eten. Vast eten kan namelijk in je mond blijven steken, terwijl de drank door je keel glijdt. Het eten van kleine hapjes gaat vaak beter dan grote happen. Ook kan het helpen om een kleinere lepel te gebruiken.

Als je beginnende slikklachten hebt, kun je het beste zachte voeding eten, zoals bruinbrood zonder korstjes met smeerbeleg (jam, honing, enzovoort). Kies voor gekookte groente en aardappelen en eet geen vlees met een harde en krokante korst.

Als de slikklachten niet weggaan, dan kun je in plaats van brood ook pap eten. Avondeten kun je vermalen met een staafmixer of in de keukenmachine. Om deze maaltijd er smakelijker uit te laten zien, kun je de verschillende onderdelen (dus bijvoorbeeld vlees, groente en aardappelen) het beste los van elkaar malen en opdienen. Ook ziet het eten er lekkerder uit als je veel verschillende kleuren eet. Als tussendoortje kun je bijvoorbeeld fruit pureren tot een milkshake of smoothie, of een zuiveltoetje zoals yoghurt eten. Dit is goed wegens de vitamines, en nog lekker ook!

Slijmvorming
Als je veel last hebt van slijm, gebruik dan zure melkproducten (bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk) in plaats van gewone melk en zoete melkproducten (bijvoorbeeld chocolademelk). Door zuurder eten en drinken, zoals appelmoes, ananassap en citroenlimonade, kun je beter slikken. Maar als eten of drinken té zuur of zoet is, maak je juist meer speeksel aan, waardoor je je sneller verslikt. Probeer hier voor jezelf de juiste balans in te vinden.

Hulpmiddelen bij slikklachten
Er bestaan verschillende hulpmiddeltjes om eten en drinken makkelijker te maken. Warm en koud drinken en soepen kun je bijvoorbeeld met zogenaamde verdikkingsmiddelen wat dikker maken, om te voorkomen dat je je verslikt.  Aan vloeibaar eten, zoals pap en soep, kan je verschillende middeltjes (‘voedingspreparaten’) met extra voedingsstoffen toevoegen. Ook kan je diëtist je adviseren om drankjes of soep met extra energie (calorieën) erin te nemen naast je normale eten. Deze producten kun je op voorschrift van je arts of diëtist vergoed krijgen van de verzekering, als je te veel afvalt.

Er zijn nog veel meer producten voor mensen met slikklachten. Neem hiervoor contact op met een diëtist bij je in de buurt of in het ziekenhuis.


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?