Autorijden met MS

Voor mensen met MS is vervoer via de auto vaak het gemakkelijkst. Maar door MS kan je rijvaardigheid achteruitgaan, bijvoorbeeld omdat je minder ziet of aan kracht verliest.

Dat is natuurlijk niet direct zo. De symptomen nemen bij MS over het algemeen geleidelijk toe. Dus er zou een moment kunnen komen dat je echt niet goed in staat meer bent om verantwoord auto te rijden. Als je dat dan toch doet, ben je strafbaar. Als je schade veroorzaakt ben je niet verzekerd. Wees dus alert op je rijvaardigheid en vraag anderen kritisch mee te kijken. En als je twijfelt, kun je bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) terecht.

Verklaring van geschiktheid
Om zeker te weten dat je goed (en verzekerd) rijdt, is het verstandig om periodiek een test te doen bij het CBR. Daarna krijg je (bij een goede test) een verklaring van geschiktheid. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR

Aangepaste auto
Als je MS-klachten erger worden, kan je overstappen op een auto met automaat, zodat je niet met de hand hoeft te schakelen. Als je juist meer last hebt van je benen kun je je auto aanpassen met zogenaamde gasremschuiven en handbedrijfsremmen, waardoor je met je handen kan remmen en gas geven. Voor dit soort aanpassingen zijn meerdere aanbieders beschikbaar.
Je vindt deze op de website van AutoAanpassers Nederland (AAN).

Als je auto is aangepast, kun je bij het CBR rijlessen nemen om hiermee om te gaan. Daarnaast moeten de aanpassingen ook bijgeschreven worden op het kentekenbewijs van je auto.

Tip: soms worden aanpassingen om te kunnen autorijden met Multiple Sclerose door je gemeente vergoed. Het is aan te raden eerst na te gaan wat de gemeente vergoed voordat je de aanpassingen laat uitvoeren.


Wellicht ook interessant voor je om te lezen:


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?