MS en vakantie

Door beperkingen van MS kan op vakantie gaan lastig zijn. Niet alleen omdat je minder kan dan andere reisgenoten, maar ook omdat het reisschema of de faciliteiten misschien aangepast moeten worden aan je mogelijkheden.

Er zijn gelukkig meerdere organisaties en accommodaties die rekening houden met eventuele beperkingen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de volgende organisaties:

  • Het Nationaal MS Fonds is als geen ander ingespeeld op behoeften van MS-patiënten. Zij organiseren ieder jaar zelf vakanties voor
    MS-patiënten. Ook bieden ze mogelijkheden voor zorgverlening tijdens de vakantie. Klik hier voor het actuele overzicht.
  • De MS-vereniging heeft een overzicht van aanbieders en accommodaties die geschikt zijn voor MS-patiënten. Ook kan het fijn zijn om met lotgenoten op vakantie te gaan.

Vakantiebestemmingen
Door hoge temperaturen kan je tijdelijk meer last krijgen van je MS-klachten: oude klachten komen weer terug of bestaande klachten worden erger. Warmte beïnvloedt MS niet op de lange termijn, maar het kan je wel tijdelijk meer last bezorgen. Als je weet dat je niet gevoelig bent voor warmte kan je natuurlijk best op vakantie gaan naar een warm land. Het is een kwestie van uitproberen.

Wanneer je afweer onderdrukkende medicatie gebruikt, ben je meer dan anderen vatbaar voor ziekteverwekkers. Daarom is het belangrijk dat je bij het kiezen van een vakantiebestemming, rekening houdt met de hygiëne op locatie. Ga je naar bestemmingen waar je vaccinaties voor nodig hebt? Overleg dan met je neuroloog of verpleegkundige of de vaccinatie gevolgen kan hebben voor je behandeling. Meer hierover lees je op de website van de Travel Clinic.

Medicijnen op vakantie
Het is mogelijk dat je MS medicatie gebruikt, die je op vaste tijden moet nemen of toedienen. Als dit het voorschrift is, dan geldt dit dus ook tijdens je vakantie. Sommige MS-middelen moeten gekoeld vervoerd en bewaard worden, wat op vakantie lastig kan zijn. Vaak zijn er koeltasjes verkrijgbaar bij de apotheek, die speciaal ontwikkeld zijn voor het vervoeren en koel houden van medicijnen. Vraag gerust naar tips bij de apotheek of verpleegkundige.

Medicijnen mee naar het buitenland
Als je pijnstillers gebruikt, of andere medicijnen die onder de opiumwet vallen, moet je vaak een medicijnpaspoort bij je hebben om de medicijnen over de grens mee te mogen nemen. In andere landen gelden immers weer andere regels. Het medicijnpaspoort kun je aanvragen bij je arts of apotheek. Meer hierover lees je op deze websitepagina van de Rijksoverheid.


Wellicht ook interessant voor je om te lezen:


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?