MS en mantelzorg

Als je MS hebt, moet je waarschijnlijk vaker een beroep doen op je omgeving. Je omgeving (bijvoorbeeld je partner, kinderen, buren of familieleden) worden zo jouw mantelzorger. Zeker als zij ook werken vraagt dat veel van hen. De combinatie werk en mantelzorg is vaak zwaar, overbelasting ligt op de loer.
Daarom hier enkele tips.

Werkgevers hebben er belang bij mantelzorg goed te overleggen met hun werknemers en andersom. Werk en privé zijn niet meer zo strikt gescheiden als vroeger. De balans tussen beiden moet in orde zijn, om het voor de mantelzorger zo gemakkelijk mogelijk te maken. De eerste stap is een gesprek tussen de mantelzorger en de directe leidinggevende over hoe de zorgtaken en werktaken gecombineerd kunnen worden. Ook is het belangrijk om dit met collega’s te bespreken, zodat zij weten wat ze kunnen verwachten en hoe ze eventueel kunnen helpen.

Voor mantelzorgende werknemers zijn er wettelijke verlofregelingen. In CAO’s kunnen daar afwijkende of aanvullende afspraken over zijn gemaakt. Voor het opnemen van verlof is toestemming van de werkgever nodig. Iedere situatie is anders en vraagt om een andere oplossing. Denk bijvoorbeeld aan het inhalen van werk op andere tijden of tijdens het werk mogen bellen om zorgzaken te regelen.

Bij MS zijn flexibele oplossingen van speciaal belang. Patiënt, mantelzorger én werkgever hebben namelijk te maken met de onvoorspelbaarheid van MS.

Op de website van Mezzo voor Mantelzorgers kan je meer informatie vinden over mantelzorg, de aanpak en de regelingen.


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?