Laatste nieuwsberichten
20feb

De kunst om van het leven te genieten

Gelukkig zijn

Een stuk over geluk schrijven als je op dit moment weer zo ontzettend geconfronteerd wordt met je beperkingen en de hierbij behorende lichamelijke klachten is lastig. Ik kan je vertellen, dat is verdomd lastig. Op het moment van schrijven, zit ik noodgedwongen langs de kant tijdens het beoefenen van mijn favoriete hobby: Rueda de Casino. Mijn lichaam doet pijn en mijn geheugen laat me in de steek. Gek genoeg komt wel de inspiratie om dit artikel vorm te geven spontaan naar boven drijven. Iets niet (goed) meer kunnen doen als gevolg van je chronische ziekte. Niet meer kunnen werken, je hobby’s niet goed meer kunnen uitvoeren, noodgedwongen beslissingen maken die je hele leven veranderen. Waar houdt het inleveren op? Kun je met zulke zware lasten nog gelukkig zijn? Ik vraag het me meer dan eens af. Het antwoord aan mijzelf? Soms. Vaak. Meestal! Geloof mij, het is lastig. Er zijn zat momenten dat je denkt: wat heeft het nog allemaal voor zin? Ik kan je vertellen dat deze momenten van diepe dalen nodig zijn om de bergtoppen van geluk te bereiken. Als ik deze toppen heb bereikt, ben ik dan ook écht zielsgelukkig.

Focus verleggen

De kunst om van het leven te genieten, althans in mijn optiek, is je focus zien te verleggen. Hoe moeilijk het ook is. Proberen om niet te blijven hangen in een negatief denkpatroon of het verleden. Leef in het nu en misschien een klein beetje in de toekomst. Koester je herinneringen aan het verleden. De ervaringen van vroeger hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Ik heb net al vermeld dat ik niet meer werk. Ben ik hier rouwig om? Nee. Uit de grond van mijn hart kan ik dit oprecht zeggen. Het is eerder een opluchting, omdat ik simpelweg niet meer in de matrix van de huidige maatschappij pas. Het heeft even geduurd voordat ik dit kon zeggen. Nu is het goed. Met deze behaalde reinheid in mijn hoofd komen er alternatieven. Nieuwe uitdagingen. Ik heb mijn eigen nieuwe matrix gecreëerd. Zoals mijn blog, waar ik mijn verhalen op kwijt kan. Naast verhalen schrijven, komen mijn creatieve kwaliteiten ook weer naar boven. Iets wat ik op mijn werk totaal verloren heb. Ik merk nu pas hoe erg ik dit heb gemist. Doordat ik deze blog ben gestart, kan ik mijzelf blijven ontwikkelen. Deze vorm van zelfontwikkeling past goed bij mij. Ik krijg er energie van. Het is nooit saai en er blijft altijd een uitdaging om iets beter te kunnen. Pakkende teksten schrijven, foutloos schrijven, fotograferen, plannen, nieuwe concepten bedenken én vormgeven. Zoals je kan lezen, ben ik een groot fan van vooruitgang. Wat een contrast met MS hè?

Je toekomst vormgeven

Tijdens het maken van mijn blog komen diverse aspecten aan bod. Twee jaar geleden ben ik begonnen met bloggen om mijn ondernemersperikelen vast te leggen. Hoe anders kan het leven lopen, dan wat je voor ogen had. Een van de harde, maar wijze levenslessen die ik afgelopen tijd heb moeten leren. Je toekomst is niet maakbaar heb ik ontdekt, maar je kunt wel je toekomst zo kleurig mogelijk vormgeven! Het leukste aan mijn blog vind ik toch wel de interactie met mijn lezers. Vriendschappen die zijn ontstaan. Deze vriendschappen lijken wel een andere, diepere lading te hebben gekregen. Dat een medium als internet deze kracht heeft. Het blijft indrukwekkend. Bijzonder. Ook het feit dat ik met mijn bevindingen wellicht anderen weer kan helpen, draagt bij aan mijn geluksgevoel. Want anderen helpen, op welke manier dan ook, is mijn tweede natuur. Een echte win-winsituatie is ontstaan als je het mij vraagt. We staan niet alleen, als we elkaar helpen komen we heel ver.

Chronisch Samen Sterk

Ik heb mijzelf al meer dan eens alleen gevoeld in dit leven. De afgelopen twee jaar, toen ik ‘plotseling’ ziek werd, heb ik mij echt in mijn diepste dal bevonden. Iets waar ik niet meer graag naartoe wil. Iets waarvoor ik een ander wil beschermen. Vandaar dat ik stichting Chronisch Samen Sterk heb opgericht. Tijdens een lezing op de Nationale MS-dag vorig jaar kregen we te horen dat een grote groep mensen met een chronische ziekte hun kwaliteit van leven een extreem laag cijfer geeft. Voor mij een schokkend resultaat, toen nog als broekie met een voor mij nieuwe chronische ziekte. Is dit mijn toekomst? Én ziek én hartstikke ongelukkig? Op dat moment heb ik een keuze gemaakt. Ik wil het persoonlijk niet eens zijn met de bevindingen van dit landelijke onderzoek. Ik weiger het. Hoe groot mijn problemen zijn of gaan worden, ik trek aan de handrem om het depressieve gevoel niet te doen overheersen. De intrinsieke motivatie die na deze lezing is ontstaan om slechts als een nutteloos object op deze aardkloot te zijn neergezet, kan er bij mij simpelweg niet in. Mijn leven is een geschenk dat ik heb gekregen. Het mooiste, grootste en meest dankbare geschenk wat je ooit kunt krijgen. Aan mij de taak om dit geschenk zo goed mogelijk te verzorgen en mooi in te pakken. Een geluk dat ik dit inzicht dankzij mijn MS heb gekregen.  

Nicole Donal, professioneel levensgenieter, oprichter van stichting Chronisch Samen Sterk en schrijver op dé lifestyleblog voor levensgenieters met een diagnose: tiepiesnicole.nl


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?