Laatste nieuwsberichten
01mrt

Dansen voor mensen met een chronische ziekte; Je lichaam herontdekken: ReDiscoverMe

In een mooie ruimte van Danshuis Haarlem laten Damar Lamers, Christine Gravemaker-Scott en Sarai Maëla zien wat ze met ReDiscoverMe bedoelen. Door het dansen met professionele danseres Sarai heeft Christine weer vertrouwen gekregen in haar lichaam en kan ze bewegingen maken die ze eerder niet voor mogelijk had gehouden. Maar het is meer dan dat. Deze drie mensen hebben een bijzondere band met elkaar opgebouwd, dat merk je meteen.

Drie generaties samengebracht

Damar (39) is afgestudeerd als dansdocent aan de Opleiding Docent Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, heeft altijd in het dansvak gezeten en haar passie is om via dans te werken aan groei, persoonlijk of theatraal. Vier jaar geleden kreeg zij de diagnose MS. “Mijn wereld stond op zijn kop. Ik dacht dat ik helemaal niets meer zou kunnen en was bang dat ik niet meer nuttig kon zijn binnen mijn passie, dat ik dat niet meer kon delen. De MS ging gepaard met allerlei symptomen. Mijn lichaam werkte niet meer zoals eerst. Ik ontdekte de kracht van dans, zowel in fysieke als mentale gezondheid. Ik moest mijn lichaam herontdekken: ReDiscoverMe. Hoe kunnen we het lichaam weer organisch laten bewegen als het van nature niet meer zo organisch beweegt? Samen met Christine en Sarai zijn we daarnaar op zoek gegaan.” Bij Christine (63) is 16 jaar geleden MS vastgesteld. Enige tijd geleden heeft zij Damar ontmoet bij een dansgroep voor mensen met MS en toen ontstond het idee van ReDiscoverMe. “Als klein meisje wilde ik al dansen, maar ik heb het nooit gedaan. En ik had nooit gedacht dat ik met MS zou kunnen dansen. Om te merken dat ik het wel kan, was een hele mooie ervaring. Nu ben ik zelfs blij dat ik door de MS ben gaan dansen. Iets wat ik altijd al wilde. Het dansen heeft me een nieuw leven gegeven. Het is mooi om dit met Damar en Sarai te kunnen delen.” Sarai (21) heeft het hele proces van ReDiscoverMe van dichtbij meegemaakt. “Als je met een ander danst, moet je elkaars lichamen aftasten: hoe werkt het, wat zijn de mogelijkheden? In het begin had ik het gevoel dat ik Christine moest ondersteunen, maar ik hoef niet paraat te staan om haar op te vangen. Zij kan zelfs mijn gewicht dragen.”

Fotografie: Arno Massee

Sharing sessions

In zogenoemde sharing sessions laten Christine en Sarai zien hoe zij samen dansen. Het duet laat het proces zien dat Damar heeft doorlopen na haar diagnose: de MRI-scan, de ontmoeting met Christine en vervolgens het ontdekken van elkaars lichaam tijdens de dans. Sarai: “Het gaat om de wisselwerking. Het wordt een geheel waarin we echt samen dansen.” Na het optreden kunnen de deelnemers zelf ervaren hoe het is om te bewegen en te dansen en ervaringen met elkaar uitwisselen. “De sharing sessions doen we met mensen met chronische ziekten, maar ook met familie en vrienden”, vertelt Damar. “En dit seizoen starten we ook met danslabs waarbij mensen met verschillende chronische ziekten en een aantal professionele dansers en dansdocenten hetzelfde gaan doen als wij. Mensen krijgen dan ook tools aangereikt die handig zijn in het dagelijks leven. Tijdens onze danssessies ontdekten we bijvoorbeeld dat Christine het eng vond om naar de grond te gaan. Ze was daar niet bekend mee. Vanuit de dans kunnen we allerlei technieken leren, zoals op een verstandige manier naar de grond gaan, naar ligstand, en vervolgens weer naar staan zonder dat je al teveel energie verliest. Ook balans is iets waar we met dansen mee leren omgaan en mee kunnen spelen.” Dansen is niet alleen weggelegd voor mensen die goed kunnen lopen. Iedereen kan dansen binnen zijn of haar mogelijkheden. Sarai: “Als iemand in een rolstoel zit of met een rollator of stok loopt, werken we vanuit die mogelijkheden. Het gaat erom: wat kan ik, dat is ReDiscoverMe. Iedereen kan uiteindelijk iets, maar iets anders.”

“We hebben een prachtig herstellend vermogen”

Grenzen verleggen

Christine is zich bewust van bepaalde dingen die ze niet kan doen. “Maar ik kan het wel proberen, net iets verdergaan. In het dagelijks leven loop ik met een stok, maar tijdens onze danssessies gebruik ik die niet en leer ik zonder stok te bewegen en te staan. Op deze manier leer ik mijn lichaam steeds een beetje beter kennen. Je kan denken: ‘mijn lichaam heeft me in de steek gelaten.’ Je kan daar boos en gefrustreerd over zijn. Maar je kan je lichaam ook beter leren waarderen, en daarmee jezelf. Dat is heel belangrijk en geeft een goed gevoel.” Damar begeleidt Christine daarbij, binnen de mogelijkheden die zij ziet. “Dans is niet gebonden aan een lichaam in een bepaalde vorm of conditie. Mijn linkerbeen werkt niet meer goed mee, maar ik heb nog een ander been en een heel lichaam, dat maakt dans niet onmogelijk. Ik wil graag overbrengen dat dans heel veel kan betekenen voor iemand, ook voor mensen met een chronische ziekte. Ik ben een mens, ik heb MS, maar ik kan nog steeds van alles.”

Geluksgevoel
En wat de dans deze drie mensen ook geeft, is heel veel plezier. De man van Christine is zo blij dat zij geniet van het dansen. “Het is leuk dat hij dat opmerkt. Dat ik er gelukkig van word. Ik dans zo’n drie keer in de week. Het is een belangrijk onderdeel in mijn leven geworden dat ik kan delen met anderen. Het heeft me zoveel positiefs gebracht.” De grootste angst van Damar was dat ze door haar ziekte geen zingeving meer kon geven aan het leven, maar dat kan ze wel met ReDiscoverMe. Zij heeft ontdekt dat dans meerdere elementen in zich heeft waar mensen iets aan hebben: beweging, lichaamsritme, maar ook het sociale aspect. “Connectie en interactie maakt mensen wakker. Door samen te dansen, werk je veel met je lichaam, ook met de lichaamsdelen die minder goed werken. Door het dansen maak je toch ook die lichaamsdelen wakker en kan je ze soms soepeler laten bewegen. Dat is wat ik zo mooi vind aan dans, dat je door al deze elementen nieuwe wegen kunt vinden. Want wij hebben eigenlijk een prachtig herstellend vermogen.”  

Kijk voor meer informatie over ReDiscoverMe, de sharing sessions en de RDM Danslabs op www.rediscoverme.nl. Je kunt via de website ook contact opnemen met Damar of het initiatief financieel ondersteunen.


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?