Laatste nieuwsberichten
01nov

Columns Tessa van de Berg: Geluk groeit met je mee

Tikkend op een terras in de Zuid-Franse zon mag ik een stukje schrijven over ‘geluk’. Makkie dus, want hoe symbolisch wil je het hebben? Het is niet moeilijk je hier gelukkig te voelen. Maar ik weet dat ten tijde van publicatie iedereen weer terug is op Nederlandse bodem. Dat de Hollandse herfst de dagen wellicht grijs kleurt. Dat het leven zijn ‘normale’ ritme en beslommeringen heeft hervonden, terwijl een dagelijkse agenda weer dingen verwacht. Het is fijn om ook dan geluk te kunnen voelen.

Vroeger meende ik te weten wat mij gelukkig zou maken. In mijn kinderfantasie wenste ik een gezin en een baan. Een eigen huis en een auto voor de deur. En,… ik kon zingen! Inmiddels volwassen scoor ik, inclusief het zingen, op alle punten nul. Maar ook al is van deze fantasie niets werkelijkheid geworden, toch voel ik me meestal tamelijk gelukkig.

Wat is geluk?

Is geluk iets wat je hebt of krijgt? En als je het dan ‘bezit’, kun je het dan vasthouden om niet meer los te laten? Of kun je geluk niet ‘hebben’, maar is het meer een staat van ‘zijn’? Kun je geluk afdwingen of opeisen? Is geluk universeel of juist strikt persoonlijk? Grote vragen, zelfs voor op een zonnig Frans terras. Het Centraal Bureau voor Statistiek meet jaarlijks het geluksgevoel van de gemiddelde Nederlander. Bijna 90 procent zegt zich gelukkig te voelen. Gezondheid blijkt de belangrijkste factor voor het geluksgevoel. Opmerkelijk, want dat ik niet gezond ben moge duidelijk zijn. Toch voel ik me, gelukkig, vaak gelukkig. Relaties en werk komen volgens hetzelfde onderzoek daarna als belangrijke voorwaarden voor het geluksgevoel. Op het gebied van werk scoor ik evenmin goed, maar dat relaties gelukkig maken geloof ik maar al te graag. En dan bedoel ik niet per se de relatie tot een vaste partner, maar ook het hele netwerk eromheen. Familie, vrienden, buren. Allemaal mensen voor wie je van betekenis bent. Want als je jouw betekenis niet uit werk of collega’s kunt halen, wordt automatisch de rol van je omgeving groter. Ik prijs me heel gelukkig met een trouwe groep, liefdevolle mensen om mij heen. Er is een mooie spreuk die dat onderschrijft: ‘Geluk vermenigvuldigt door het te delen.’

Maakt geld gelukkig?

Hoe zit het dan met geld? Dat kun je immers wél beetpakken en bezitten. Mits goed belegd kan het zich ook vermenigvuldigen. Toch luidt de spreuk: ‘Geld maakt niet gelukkig.’ Mijn opa won ooit, samen met zijn collega’s, de hoofdprijs van een loterij. Een immense geldprijs die ze onder elkaar verdeelden. Mijn opa prijsde zich gelukkig en deelde het, gelijk de spreuk hierboven, met zijn kinderen. Het geld vermenigvuldigde zich natuurlijk niet, maar het geluksgevoel des te meer. Mijn moeder, toen een jongvolwassen vrouw, kocht van deze financiële meevaller een zwart leren jasje. Een pronkstuk en onbetaalbare luxe! Ik, op mijn beurt, word nu, jaren later, telkens nog heel gelukkig als ik me in datzelfde leren jasje hijs. Het jasje is inmiddels vermaakt en versteld, slijtageplekken van de jaren sieren het leer. Met het jasje draag ik een heel verhaal mee: mijn opa, mijn moeder. Als vanzelf zie ik de vrolijke logeerpartijen, patat met appelmoes, fijne fietstochten. Aan dat leren jasje kleven zo veel gelukzalige herinneringen. Het geld is al lang op, maar de onbetaalbare herinneringen blijven. Dus maakt geld gelukkig? Niet per se. Maar wat je er vervolgens mee doet, kan wel degelijk geluksgevoel schenken.

Maakt gezondheid gelukkig?

Dus is geluk nou iets wat je hebt of krijgt? Iets tastbaars of juist niet? En geldt het dan voor iedereen of verschilt het juist van mens tot mens? Grote vragen waar ik de antwoorden nog niet op heb. Soms is geluk tastbaar en soms ook niet. Gezondheid lijkt een universele pijler voor geluk, maar is het voor mij, gelukkig, niet. Zou ik gelukkiger zijn als mijn wankele, wisselende gezondheid mijn dromen niet zou dwarsbomen? Misschien zou ik volledig gezond wel geen tijd hebben om te dromen. Misschien zou ik dan wel worden opgeslokt door het leven van alledag. Misschien had ik dan wel meer energie, maar besteedde ik het niet bewust aan mensen of zaken waar ik blij van zou worden. Dan zou ik gezond zijn, maar daarmee niet gelukkiger. Gezond of niet. Rijk of niet. Om je gelukkig te voelen hoeft je droom niet per se werkelijkheid te worden. Als je je kunt schikken naar de veranderde mogelijkheden, dienen zich wellicht weer nieuwe dromen aan. Geluk groeit dan met je mee zoals een oude leren jas die mooier wordt door de slijtage van de tijd. Misschien is geluk, makkelijk gezegd, wel ‘gewoon’ kunnen roeien met de riemen die je hebt. Gaat het erom of je je aan de voor jou meest passende vaarroute kunt aanpassen. Soms slingert deze aangenaam door de Franse zon, maar de koers leidt ook door herfstige Hollandse kou. Overal zullen ongetwijfeld fijne havens (momenten) zijn. En ook al kun je er werkelijk niks van, wordt om je heen beslist niet iedereen er even gelukkig van, onderweg mag je daar best (een beetje) bij zingen!  


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?