Laatste nieuwsberichten
21dec

Wat betekent eigenlijk…Teratogeniteit?

Teratogeniteit

Met het begrip ‘teratogeniteit’ of ‘teratogeen’ omschrijft men in de medische wetenschap de eigenschap van verschillende stoffen of invloeden die misvormingen bij een ongeboren kind kunnen veroorzaken. Vaak wordt deze eigenschap ook schadelijk voor het ongeboren kind (embryo of foetus) genoemd.  

Oorzaken voor misvormingen bij een embryo of foetus kunnen van chemische, fysische of biologische aard zijn. Onder de biologische risicofactoren vallen bijvoorbeeld aandoeningen die worden veroorzaakt door een virus dat de moeder oploopt. Radioactieve straling is een van de voorbeeld van fysische invloedfactoren. Chemische oorzaken zoals medicijnen of drugs kunnen ook de ontwikkeling van het ongeboren kind beïnvloeden. In de eerste tien weken van de zwangerschap is het gevaar voor misvormingen heel groot omdat in deze fase de organen van de baby worden gevormd.

Effecten van MS-therapie op het ongeboren kind

Juist voor vrouwen met MS is het daarom belangrijk om te weten of hun MS-therapie een schadelijk effect heeft op hun ongeboren kind. Bij veel therapieën kan het risico voor een negatief effect van het medicijn op het ongeboren kind niet worden uitgesloten. Dokters adviseren in dat geval over het algemeen een voorbehoedsmiddel.

Wanneer je aan het proberen bent om zwanger te worden, dan kan een therapie vanwege de bovengenoemde redenen eventueel ook worden onderbroken.

Uitgebreid informeren

Indien er een kinderwens bestaat, dan is het belangrijk dat de behandelend arts daarvan op de hoogte wordt gebracht. Advies over medicatiegebruik en zwangerschap is namelijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Daarom is je behandelaar het best in staat om je advies te geven over wat te doen voor, tijdens en na de zwangerschap. Indien je al zwanger bent terwijl je medicijnen gebruikt, dan wordt je geadviseerd om zo snel mogelijk contact op te nemen met je behandelaar.

Zie voor meer informatie de volgende webpagina’s:

Bron: Aktiv-mit-ms.de - Was bedeutet eigentlich teratoginität?


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?