Wat is multiple sclerose (MS)?

Multiple sclerose (MS) is een chronische auto-immuun ziekte van het centraal zenuwstelsel (CZS).

Hieronder leggen we het stap voor stap uit: Het CZS bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. Het CZS verstuurt en ontvangt elektrische signalen via een netwerk van zenuwen. Dit netwerk bestaat uit miljarden zenuwcellen, die ‘neuronen’ heten. Een neuron bestaat onder andere uit een cellichaam (het deel van de neuron dat de kern bevat), een axon (een dunne uitloper van de neuron) en dendrieten (vertakte uitlopers van het cellichaam van de neuron).

Deze zenuwcellen zijn geïsoleerd met een beschermend eiwit, dat ‘myeline’ heet. Myeline is een vetachtige stof, die de zenuwcel isoleert en beschermt. De myelineschede – dit is de naam van het laagje myeline om de neuron heen – speelt een belangrijke rol bij de impulsgeleiding in het axon.


Aantasting van het myeline
De aantasting van myeline, wat ‘demyelinisatie’ wordt genoemd, begint al voordat de eerste symptomen zich voordoen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk na de diagnose ‘relapsing-remitting multiple sclerose’ met de behandeling te starten.

Lichte symptomen van MS kunnen bestaan uit oogklachten, onhandigheid en een doof of tintelend gevoel. Bij sommige patiënten met ernstige klachten kan geheel of gedeeltelijk verlies van het gezichtsvermogen of de motoriek ontstaan.


Verhardingen
Bij MS is het afweersysteem ontregeld. Het afweersysteem valt dan het laagje myeline van de zenuwcel aan – dit is een soort ontsteking. De myelinelaag en de zenuwen beschadigen door MS, waardoor verhardingen ontstaan. Deze verharding komt terug in de naam van de ziekte: ‘multiple’ betekent ‘veelvuldige’ en ‘sclerosis’ betekent ‘verhardingen’.

De verhardingen zijn littekens in het centraal zenuwstelsel, die achterblijven na het ontstekingsproces. Door deze littekens en beschadigingen werken bepaalde zenuwbanen minder goed. Daardoor worden informatie en opdrachten van of naar de hersenen niet goed, of uiteindelijk helemaal niet meer, uitgevoerd.

Dit heet een auto-immuunreactie. Dat wil zeggen dat het immuunsysteem een deel van het eigen lichaam aanvalt. Hoe deze reactie op gang komt, is tot op heden nog niet bekend. Mogelijk zijn er erfelijke en/of omgevingsfactoren in het spel.

Statistieken
Volgens schattingen van het Nationaal MS Fonds hebben over de hele wereld ongeveer 3 miljoen mensen multiple sclerose. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen de ziekte; ongeveer 1 op 1.000. De diagnose MS wordt het vaakst gesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud.

Hoewel de ziekte twee keer zo vaak voorkomt bij vrouwen, treft de ziekte mannen ernstiger. Multiple sclerose komt het meest voor in gebieden met een gematigd klimaat en veel minder vaak in tropische gebieden. 


Vragen aan de dokter

Bij het kiezen van een behandeling van MS moet aan veel verschillende dingen gedacht worden.
Hier staan enkele belangrijke zaken, die je met de neuroloog kunt bespreken

Stel je vraag

  • Was deze informatie nuttig?